Forside Webdesign og fotos A. Steen-Hansen Risgårdsparken 18 9240 Nibe Telf. 98686311 |
Husets bedste og kønneste kryddersnaps kalder vi ”Paludans”, og den er, som det let ses, ravgylden og næsten uundværlig til sild og ost hos os. Opskriften er dog ikke min, men Marie-Louise Paludans fra Weekendavisen, hvor hun i mange år havde en haveenquete. I 2002 skrev fru Paludan, at hun havde deltaget med opskriften i en konkurrence om Danmarks bedste kryddersnaps. ”Bittert” - for hun tabte mod forskellige indførte krydderier. Siden har jeg lavet adskillige flasker med denne, synes vi og flere andre, krydrede, velgørende himmerlands-smag. Dens ingredienser er nemlig lette at finde her i nærheden. Men opskriften stammer dog fra Sjælland. Malurten kan dyrkes i haven eller findes ved kyster med stenet og næringsrig bund. Urterne trækker på den milde Brøndum-snaps. Opskrift: Pors (Myrica gale), hvis blade kan bruges til og med september og findes i sur mosejord. Blodrod = Tormentil-potentil (Potentilla erecta) Det er roden, som anvendes. Have- eller Strandmalurt (Artemesia absinthium - A. maritima) Perikon (Hypericum spp.) Her vokser den almindelige Prikbladet Perikon (H. perforatum) Vigtigt: Læs i en snapsebog, hvordan fremgangsmåden er for de enkelte snapseurter, hvis du ikke har erfaring med disse fire. Forholdet mellem de udtrukne væsker: 12 glas Pors - 6 glas Perikon – 3 glas Blodrod – 2 glas Malurt Tilbyd mere Brøndum til gæster, der ønsker en mildere smag. Brakmarkens beskedne bedårende buket: Gyldenris - Perikon - Pimpinelle Røllike - Harekløver Bagved ses Tormentil-Potentil med små gule blomster Foto: Inger |
"Paludan" Foto: Inger |